Proč se na svatého Martina jedí zrovna husy? Je to pomsta nebo pocta? Nevíte? Čtěte dál!
Svatého Martina prý buď:
- rušily husy při kázání a teď za to pykají na pekáč…
- nebo se ze skromnosti ukrýval v Husinci před kněžími, kteří ho chtěli jmenovat biskupem a husy ho svým kejháním prozradily.
Nebo to bylo úplně jinak? Ať je to jak chce, nám se tradice obecně líbí. Díky nim má rok v kuchyni nějaké jistoty. Tradice nám dávají rámec a pravidelnost v jinak sprintujícím světě gastronomie.
Kaldoun, husí stehno, knedlík a zelí jsou naše každoroční jistota :). Prostě víme, co budeme tento víkend vařit a to je hrozně fajn! I tak se ale můžeme vyřádit na doplňkové nabídce. Letos jsme si pro vás připravili speciální předkrm a tradiční dezert v netradičním provedení. Menu je následující:
ZVEME VÁS NA NAŠE NOVÉ SPECIÁLNÍ SVATOMARTINSKÉ MENU!
SVATOMARTINSKÉ MENU 10. – 13.11. 2023
Polévka: husí kaldoun s kořenovou zeleninou, smetanou a játrovými knedlíčky.
Předkrm: Restovaná foie gras na máslové briošce, domácí brusinková omáčka se zázvorem a pomerančem, čerstvé fíky.
Hlavní chod: pečené husí stehno, červené zelí s jedlými kaštany, karlovarský a bramborový knedlík.
Dezert: „Mikado“ – dezert inspirovaný jablečným závinem se skládá z listového těsta s cukrem a skořicí, jablíček granny smith,citronového mascarpone, jablkového želé a pekanových oříšků. Svěžest dezertu dodává domácí jogurtová zmrzlina slazená medem.
Pro velký úspěch necháváme na menu naši „malinovou kostku“.
Bílý kůň se letos zase nekoná, ale svatomartinského vína i speciálního piva (polotmavý speciál 16 stupňů) máme dost! Přijďte si tedy na Svatého Martina pochutnat Na Krétu. Naše svatomartinské menu stojí za to!
Těšíme se na Vás!
Tým Na Krétě
Rezervace na: 603 175 849