Je tu podzim a s ním i dýně. A aby to nebyla nuda, přidali jsme k tradičním dýním ještě brusinky. Tyhle dvě ingredience najdete v našem dýňovém speciálu na každém talíři, ne však úplně prvoplánově.
DÝNĚ A BRUSINKY DO KAŽDÉ PUSINKY!
DÝNĚ a BRUSINKY NA KAŽDÉM TALÍŘI
27.9. – 17.10. 2024
Dýně je královna podzimu
Dýně je královnou podzimní kuchyně. Její sytá oranžová barva a jemně nasládlá chuť přinášejí na talíř hřejivou, pohodovou atmosféru. Dýně jsou výživné (ale nízkokalorické) a snadno kombinují s dalšími typicky podzimními surovinami, jako jsou jablka, ořechy či právě brusinky, a jejich univerzální použití naslano i nasladko je činí oblíbenou součástí sezónního vaření. Dýňový speciál jsme pro vás připravili i vloni a také jsme přidali na blog pár dýňových tipů na zpracování a uskladnění.
Tradiční dýně netradičně
V restauraci Na Krétě si rádi hrajeme. Vymýšlíme, jak tradiční suroviny pojmout zajímavě a netradičně. Pojďme se podívat, na co vás chceme nalákat tentokrát:
POLÉVKA – Dýňový krém je lehce ovoněný římským kmínem a zjemněný smetanou. Říz mu dodává restované chorizo, hravost sladkokyselé brusinkové perly a křupavost dýňová semínka a kadeřávkový chips. ESENCE PODZIMU!
PRVNÍ PŘEDKRM je zapečená špagetová dýně. Dýni nejprve předpečeme, vydlabeme a smícháme se špenátem na česneku se zakysanou smetanou. Vrátíme do dýně, poklademe cherry rajčátky, posypeme tymiánem a fetou a necháme zapéct. HRAVOST!
DRUHÝ PŘEDKRM je tataki – hovězí svíčkovou zprudka osmahneme a nakrájíme na plátky. Každý plátek zdobíme majonézou z pečené dýně, sušeným česnekem, nakládanou červenou cibulkou a slámou z jarní cibulky. SOUHRA CHUTÍ!
SALÁT – Kousky máslové dýně pečené s kardamomem a spařené kapustičky restujeme na medu a doplňujeme sladkou italskou gorgonzolou, vlašskými ořechy, dýňovými semínky a brusinkami. Vše sedí na míchaném listovém salátku s brusinkovým vinaigrettem. BARVY!
Hlavní chody MENU jsou:
PRVNÍ HLAVNÍ CHOD – telecí ossobuco upečené doměkka servírujeme s dýňovým rizotem, gremolatou a bylinkovým olejem. PODZIM V ITÁLII!
DRUHÝ HLAVNÍ CHOD – Jehněčí kotletky doplňuje restovaná špagetová dýně na másle s tymiánem, stonková brokolice a silná omáčka demi-glace. Brusinkové perly dodají pokrmu sladkokyselost a sláma z jarní cibulky hravé křupnutí. JEDINĚ JEHNĚ!
DEZERT – dortík z čokoládové pěny je posazený na křupavé kávové sušence a skrývá v sobě vklad v podobě kávového cremeux. Ani sladká tečka se neobejde bez brusinek. Skrývají se spolu s višněmi v kompotu, které dortík příjemně doplňuje svou výraznou sladkokyselou chutí. SVŮDNOST!
Podzim je krásný – v přírodě i v kuchyni. Přijďte si od 27.9. do 17.10. Na Krétu vychutnat ten náš! Budeme rádi, když nás označíte ve fotkách na sociálních sítích nebo nám necháte komentář na našich profilech na Instagramu nebo Facebooku.
Těšíme se na vás!
Tým Na Krétě
Rezervace na: 603 175 849