V našem jarním speciální menu jsme v restauraci Na Krétě uvedli polévku s neobvyklým jménem šmigrustovka. „Šmigrust“ se na Moravě říkalo pomlázce, a proto se jedná o polévku pomlázkovou. My jsme ji pro vás znovuobjevili, a protože jste z ní nadšeni (a my také), chceme s vámi sdílet recept. Vyzkoušejte ji a klidně i jindy než na Velikonoce, třeba po náročném večírku.
ŠMIGRUSTOVKA JE PLNÁ BAREV A UMÍ ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽALUDEK
Naši předkové přidávali do šmigrustovky vše, co si v pondělí o Velikonocích vykoledovali. Byla plná barev a chutí a říkalo se o ní, že dokáže zklidnit podrážděné zažívání a je skvělým přírodním lékem na kocovinu. Pojďte si ji uvařit s námi!
Suroviny:
1kg uzených vepřových žeber
2 cibule
1 klobása (my používáme uherskou klobásu z Lidlu)
Sůl, pepř, sladká paprika, bobkový list
1 smetana ke šlehání na zjemnění
Vařené vejce
Čerstvě nastrouhaný křen
Jarní cibulka
Pažitka
Postup:
- Maso zalijte vodou a něžně přiveďte k varu. Vodu slijte, maso zalijte znovu a poté přidej oloupanou cibuli a bobkový list. Vařte na mírném plameni cca 2 hodiny.
- Vyjměte maso a roztrhejte ho na kousky. Vývar slijte a nechte vychladnout. Sejměte vrchní vrstvu usazeného, přebytečného tuku.
- Klobásu nakrájejte na kolečka a osmahněte na pánvi. Přebytečný tuk slijte. Do pánve přidejte nakrájenou jarní cibulku (bílé části) a zasmahněte spolu se lžičkou červené papriky.
- Polévku zahustěte smetanou s troškou rozmíchané hladké mouky (bezlepkáči mohou přidat vařené brambory). Při zahušťování tekutinu stále míchejte, dokud polévka viditelně nezhoustne.
- DEJTE POZOR při dochucování solí. Uzená žebra jsou leckdy velmi slaná, proto buďte se solí opatrní a vyčkejte až na konec!
- Vejce vařená natvrdo překrojte napůl, zalijte polévkou, přidejte nastrouhaný křen dle chuti a ozdobte jarní cibulkou (zelenou částí) a pažitkou.
Přijďte k nám ochutnat další tradiční i netradiční jídla. Z našich menu si určitě vyberete.